Stereoscope & graphoscope rond 1880


Dit is een mooie en grote combinatie van een stereokijker en een graphoscoop.Hij is van Engelse makelij en stamt waarschijnlijk uit het einde van de 19de eeuw. Dergelijke toestellen stonden vaak in de huizen van de gegoede burger uit de tijd. De graphoscope is eigenlijk niet meer dan een grote loep waarmee men de details van een foto of postkaart kan bekijken.Wanneer je het apparaat als stereokijker gebruikt (zie foto hieronder), kon je de speciale stereoscoopkaarten bekijken. Dit gaf een soort van 3d-effect aan de foto.


Het graphoscoop gedeelte kan je omklappen zodat het onderaan in de houten 'kist' verdwijnt. Ook het stereogedeelte en het achterste gedeelte waar de foto op rust, kan je naar beneden klappen, zodat het geheel mooi en compact kan opgeborgen worden.

De combinatie graphoscoop-stereoscoop kom je in vele maten en gewichten tegen. Dit model hoort bij de grootste uitvoeringen. Met een lengte van 58cm ziet hij er vrij impressionant uit. Spijtig genoeg is er een barst in het hout rond de graphoscoop lens, maar dit hindert de werking van het apparaat niet.

Het logo van de fabrikant is ook verdwenen. ik vermoed dat dit logo zich bevond in de cirkelvormige uitsparing boven de stereoscoop lenzen.