Le Melior projecteur 35mm filmprojector uit 1921Le Mélior is een Franse filmprojector die in 1921 in productie is gegaan. De firma heette Société Le Mélior.

De projector maakt gebruik van een 'beater movement' om de films stapsgewijs door de projector te laten lopen.

Wat deze projector speciaal maakt is het bijzondere systeem van de vlinder. Aan de zijkant van de projector bevindt zich een 8-hoekige plaat dat (vermoed ik) dienst doet als vliegwiel en op dezelfde as zit ook de vlinder. De vlinder zelf is een grote schijf met 16 openingen (zie detailfoto hieronder).Ook de lichtbron zit aan de zijkant; Het licht wordt door de vlinder op een spiegel onder een hoek van 45° geprojecteerd en zo gereflecteerd door de lens op het scherm.

Ik ben zelf nog maar drie andere modellen tegengekomen (collectie Cinemathèque Française, in de collectie Vrielynck en eentje op Ebay).

De draaihendel ontbreekt en helaas zitten er sporen van roest op de projector.

Het mechanisme draait wel vlot.

Le Melior is a French film projector that has gone into production in 1921. The company who produced it was called the Société Le Melior.

The projector uses a beater movement for the film transport.

What makes this projector special is the shutter system. On the side of the projector is an octagon-shaped plate that (I think) acted as a flywheel. On the same axe is also the shutterwheel. The shutter is a large disk with 16 holes (see detail below).

The light source is on the side, The light is reflected by a 45° angled mirror through the lens.

I myself have only encountered three other models (Cinémathèque Française collection, the collection Vrielynck and one on Ebay).

The cranck is missing and unfortunately there are traces of rust on the projector.Zicht op het vlinderwiel met 8 (x2) openingen. Op dezelfde as zit achter de vlinder ook nog het 8-hoekig vliegwiel (niet zichtbaar). Links vanvoor is het gedeelte van het lamphuis.