ICA Kleinkino 'Teddy' 35mm projector +/- 1923


Deze speelgoedprojector is van de Duitse firma ICA oftewel Internationalen Camera Aktiengesellschaft'. Deze firma werd in 1909 opgericht te Dresden.

Ica heeft in het totaal zes filmprojectoren op de markt gebracht met als eerste model de ICA Lloyd.De bekendste projector was de ICA Monopol projector die vanaf 1914 op de markt kwam. Dit was een projector speciaal gericht voor gebruik in 'kleinere' zalen en scholen.

In 1924 kwam ICA dan met hun 35mm Kleinkino projector. Deze werd 'Teddy' genoemd. Het is een speelgoedprojector van de betere soort.

This toy projector from the German company ICA (Internationals Camera Aktiengesellschaft). This company was established in 1909 in Dresden.

Ica had a total of six movie projectors on the market. Their first model was the ICA Lloyd.

The most famous model however was the ICA Monopol projector. It hit the market in 1914.This was a projector specifically designed for use in 'smaller' halls and schools.

In 1924, ICA introduced their 35mm Kleinkino projector. They called this model "Teddy". It's a well build toy projector.


De Teddy gebruikt een 'slagsysyteem' om de film te transporteren. Het vlinderwiel zit tussen het lamphuis en de lens. De lamp werkt op 220v en kan dus rechtstreeks in het stopcontact.

De projector is in goede staat en werkt. Enkel in de grondplank zit een gat geboord (geen idee waarom).

The Teddy uses a 'beater movement' for the filmtransport. The shutterwheel is between the lamphouse and the lens. The lamp works on 220V.

The projector is in good condition and works fine. The wooden base has a hole drilled into it (have no idea why).