Duskes Vitograph 35mm projector 1907


Het heeft even geduurd vooraleer ik deze antieke filmprojector kon identificiëren, maar uiteindelijk kwam ik een detailafbeelding tegen in het boek Deutsche Laufbildprojektoren van Herbert Tümmel.

De projector heb ik opgehaald in Riethoven, Nederland en zou gebruikt zijn geweest in de Rembrandt bioscoop te Eindhoven.
Het meest opvallende aan deze projector is het mechanisme om de film stapsgewijs door de projector te transporteren.

Dit gebeurt via een wrijvingsmechanisme. Een systeem dat erg weinig gebruikt werd.
De oorspronkelijke uitvinder van dit systeem is de Fransman Léon Bouly, die het gebruikte in zijn Cinematographe (1892).

Onderaan de projector bevinden zich twee rollen waartussen de film wordt geleid. Op de grote rol zit er een klein 'kussentje' uit rubber. Bij elke omwenteling van de grote rol passeert het kussentje de kleine rol en wordt de film tijdelijk geklemd tussen de twee rollen  en naar beneden getrokken. De kleine rol is ook bedekt met rubber.

In de detailfoto hieronder zie je het moment dat het kussentje op de grote rol langs de kleine rol passeert.


De projector is niet volledig. De vlinder en het lamphuis ontbreken. Ook het naamplaatje van de firma ontbreekt. Over de firma Duskes Kinematographen & Film Fabriken is weinig gekend. Nochtans was deze firma in zijn tijd wel gekend en zou een geduchte concurrent geweest zijn van Messter. 

De stichting Deutsche Kinemathek in Berlijn heeft vier verschillende projectoren van Duskes in zijn bezit, allemaal afkomstig uit de collectie van een zekere Gerhard Lamprecht. Een Photoskop uit 1906, een Vitograph uit 1907 (zie fot onderaan), een Vitograph uit 1908 en eentje uit 1913/14. De Vitograph uit 1907 die afgebeeld staat in het boek van Tümmel is gelijkaardig aan de projector uit mijn collectie. 

Hieronder: Foto's van de Vitograph uit de collectie van Deutsche Kinemathek. Op enkele kleine verschillen na gelijkaardig. Met dank aan Deutsche Kinemathek!