5 Spoelen met 17,5mm film rond 1905

De Kretzschmar projector kwam samen met 5 spoeltjes 17,5mm uit dezelfde periode. De onderwerpen zijn o.a. een man die zich scheert en een kleuter in kinderstoel met hond. Dagelijkse taferelen die typisch zijn voor de allereerste films.

Het 17,5mm formaat werd voor het eerst gebruikt in Engeland.De Birtac werd geproduceerd door de Britse filmpionier Birt Acres rond 1898. Niet veel later werd de Biokam geïntroduceerd. Deze werd ontwikkeld door Alfred Darling en Alfred Wrench en werd uitgebracht door de Warwick Trading Company. Het is een van de eerste systemen voor amateur filmers.

In Duitsland  werd het 17,5mm formaat geïntroduceerd in 1902 door Kretzschmar en werd al snel gevolgd door Ernemann. De Ernemann Kino die veel gelijkenissen vertoonde met het systeem van Kretzschmar was bedoeld voor de amateur filmer, maar Ernemann produceerde ook zelf films op dit formaat.
Wie deze films heeft gemaakt is onduidelijk. De projector is van Duitse makelij, maar bevond zich wel in Engeland toen ik hem aankocht.
De film is gemaakt van het brandbare nitraat formaat en heeft een middenperforatie. Ook in America werd er in het begin van de 20ste eeuw een 17,5mm formaat op de markt gebracht (Ikonograph).
Andere 17,5mm systemen waren er ook van La Petite (Hughes rond 1900), Duoscope (1912),  Sinemat (1915), Movette en Pathé Rural.

Van Martine Roepke heb ik een kopie gekregen van een Ernemann 17,5mm catalogus uit 1908. Een film kon ik identificeren aan de hand van de beschrijving in de catalogus.
De titel is Radfahr: Versuche einer Dame (cat. nr 471) en heeft een lengte van 13,5 meter. De films in de catalogus hebben allemaal een beperkte lengte. 13,5 meter is zelfs een van de langere films uit de catalogus.
Op een rol zitten dus meerdere films.