Hahn-Goerz 35mm filmprojector uit 1923

De firma Hahn-Goerz uit Kassel werd in 1910 opgericht. Het was een samensmelting van de firma Hahn (1871) en de firma C.P. Goerz (1886).

Na de eerste wereldoorlog begon de firma aan de productie van filmprojectoren. De eerste projector was de Hahn I, later gevolgd door de Hahn II.Rond 1923 werd er ook een thuisprojector gemaakt (heimkino). Deze kwam in drie versies. Handbediend (model I), motor aangedreven (model II) en motor aangedreven met ingekapselde filmspoelen (model III). Vanaf 1927 werd de firma een onderdeel van de in 1926 opgerichte firma Zeiss Ikon AG (zoals ook ICA en Ernemann).

Opvallend bij deze projector is dat de film horizontaal door de projector loopt. De lichtbron zit onder de film en via een prisma wordt de film daarna vertikaal geprojecteerd.Dit model is het model II met motoraandrijving. De originele motor is echter niet meer aanwezig. De projector is toegekomen met een vervangingsmotor. Deze motor zat bovenaan tussen de twee spoelen gemonteerd. Aangezien dit de projector visueel niet erg aantrekkelijk maakte, heb ik de motor meteen verwijderd.

De originele plaats voor de motor is onder de grondplank. De twee gaatjes in de grondplank waren voorzien voor de aandrijfriem.
Ook de elektrische bedrading voor de verlichting is in de loop van de jaren aangepast.
Het is mijn bedoeling om de motor terug op zijn originele plaats te zetten en de bedrading terug in zijn originele toestand te herstellen.

Handige Harry's met kennis van elektriciteit zijn van harte welkom, want mijn kennis op dit gebied is niet erg groot!


Op de grondplank zit één knop voor de lamp en één knop om de snelheid van de motor te regelen. Er is ook een as voorzien, voor een draaihendel. Er is echter een stukje afgebrken van deze waardoor ik vrees dat deze niet meer kan gebruikt worden. Er zat een draaihendel bij de projector, maar deze was niet origineel. Ook hier zoek ik een oplossing voor.

Deze projector zal je niet vaak tegenkomen. Ik zelf ben nog maar één ander exemplaar tegengekomen in een catalogus van het Duitse veilinghuis Auction Team Breker. Op één of twee afbeeldingen uit boeken na, is er dan ook heel weinig info terug te vinden over dit model.


Het logo van de firma is net zoals bij de Franse firma Pathe een haan.