Haydon & Urry (Eragraph) 35mm projector oorspronkelijk uit 1897


Deze nogal bizar uitziende projector draagt als naamplaatje Haydon & Urry LTD, 353 Upper Street London.

Haydon & Urry was een Londense firma die werd opgericht in 1893 door George Haydon, Frank Harvey Urry en George Sommerville. Hun voornaamste bezigheid was het produceren van verscheidene mechanische toestellen zoals verschillende (speel) automaten, phonografen en gokkasten.Hun avontuur op filmgebied was van korte duur. Vanaf februari 1897 produceerden ze een filmprojector die de naam Eragraph meekreeg. De productie ervan zou slechts een tweetal jaar duren tot midden 1899. In maart 1900 werd de firma verkocht en kreeg de naam Automatic Machines LTD. De firma produceerde ook voor korte tijd zijn eigen films.

De tot nu toe enigste gekende volledige Eragraph, bevindt zich in de verzameling van Eric Lange. Zie foto hieronder. Van de Eragraph zijn 4 verschillende modellen gekend.


Zoals je kan zien, lijkt deze bovenstaande projector in het geheel niet op het model uit mijn verzameling. Mijn projector is in de loop van zijn bestaan volledig omgebouwd. Wat oorspronkelijk de achterkant van de projector was, is nu de voorkant geworden.

De veranderingen zijn wel door een ervaren vakman aangebracht. Er zijn ook enkele ongebruikte gaten in de metalen platen, wat doet vermoeden dat er nog veel meer mee is geëxperimenteerd.


Wanneer deze veranderingen zijn aangebracht kan ik niet afleiden. Naar de reden, waarom de projector volledig omgebouwd is, kan ik alleen maar gissen. Was het een proefmodel van Haydon & Urry zelf misschien?

Suggesties en bedenkingen zijn zoals steeds erg welkom.