Eduard Liesegang 35mm projector circa 1915Raphael Eduard Liesegang was een Duitse chemist, fotograaf en ondernemer. De onderneming Ed. Liesegang oHG was bekend voor de productie van fotografisch papier en chemicaliën. Later breide ze hun activiteiten uit naar optische instrumenten.

Liesegang was een van de eerste Duitse verdelers van cinematografisch materiaal. De eerste filmprojector die ze op de markt brachten werd ingevoerd vanuit Engeland in 1896. In 1897 begonnen ze aan de productie van een eigen projector. In de loop der jaren werden heel wat modellen op de markt gebracht.

Ik kan niet meteen de naam terugvinden van dit model, maar hij stamt wellicht uit midden of eind jaren 1910.


De projector was eigendom van de Nederlandse cineast Henk van der Linden die de projector op zijn beurt jaren geleden had gekregen van een pater. Nadien heeft de projector nog in het Vlaams filmmuseum en -archief gestaan in Leuven totdat het museum werd gesloten.

De projector maak gebruik van het slagsysteem om de film stapsgewijs te projecteren. Het verlichtingssysteem ontbreek. De lens lijkt me ook niet origineel.