Jean Schoenner pre-cinema mechanisme (circa 1895 - 1900)


Dit apparaat werd aangeboden op een veiling in Engeland. Het heeft een Duits patent nummer (D.R.P.  71339). Dit nummer wordt in de patentendatabank toegeschreven aan Jean Schoenner. De Kinematoscope van Jean Schoenner uit mijn verzameling heeft hetzelfde patent nummer.

Het apparaat moet in een (speciaal daarvoor ontworpen) toverlantaarn geplaatst worden tussen de lichtbron en de lens, om zo bewegende beelden te projecteren. 

Het apparaat bestaat uit een draaihendel dat een metalen schijf met verschillende tanden laat draaien. Rechts van deze schijf (zie foto hierboven) bevindt zich een sluiterwiel zoals je ook filmprojectoren kan terugvinden. Het sluiterwiel wordt aangedreven via de inkepingen in de getande schijf.

Het filmmuseum in Turijn heeft een volledig exemplaar inclusief toverlantaarn. Met dankt aan Lester Smith voor onderstaande foto


De ronde schijf met beelden kan je op het apparaat plaatsen. De schijf bestaat uit een film met 24 ingekleurde beelden, aan beide zijden afgedekt met karton en bijeen gehouden door een metalen ring aan de buitenkant.

Er zijn vijf schijven bij het apparaat. De film is bij de meeste schijven gekrompen. De schijf in de beste staat kan je in de onderstaande afbeelding bekijken.

De korte animaties zijn gebaseerd op de chronofotografische opnames van Etienne-Jules Marey en George Demeny.

klik op de afbeelding voor een groter formaat
Andere pre-cinema systemen die bewegende beelden konden projecteren aan de hand van een draaiende schijf kan je terugvinden op deze infopagina van Stephen Herbert.